Случајно наидов на фотографииве, едно службено зимско претпладне во вежбалната со пијано во МКЦ. Сместена голема картонска кутија на подот покрај прозорот накрцана со „хартии од заборавена вредност“: нотни тетратки, некакви мемоари, дипломи и купишта црно-бели фотки во неа со прашина „еден прст“. Знаев дека кога-тогаш ќе се вратам на истото место… едно пролетно претпладне, завчера.
И погодете што, кутијата беше се’ уште таму ниту цм померена, со два прста прашина и најважно, со потполно истата содржина. Во неа фотографииве што ќе ги видите тука и денес… макар што се само неколку од стотиците таму.

Токму во пресрет на „Здраво Млади!“ ќе ве почестиме со ова сосем случајно „откритие“, под сосем случајно-ненамерни околности: не којзнае колку афирмирани фотки, барем не меѓу нашите и малку поновите генерации, сепак од неопислива емотивно-историска вредност ако некој го праша „Скопје се носи“ за мислење. Директно (не од мобилен и не од дигиталени апарат) изворно од базата на МКЦ, „скриено богатство“ од аналогни фотографии од разно-разни изведувачи и артисти кои гостувале и настапувале низ годините во МКЦ, груба претпоставка повеќето од нив некаде во доцните 70ти и низ 80те години.
Вистина е дека не обезбедивме потполни информации и податоци за сиве фотки но токму во тоа и лежи убавината. Некои random, некои чисто онака, некои поради неверојатниот стајлинг, бакенбарди и бркови – ретро #throwback, баш во наше Скопје, во светото и култно МКЦ, тогаш „25 Мај.“
Како ентитет и творевина – „МКЦ“ – благодариме за сите облици и варијации на уметност донесени наминати, сретнати и неверојатно сплотени на едно место. И уживани. Благодариме неизмерно за културата и за свеста, зборови не се доволни.

П.с. Збор два од Грга, кумот на фестивалот што не сакајќи од обичен “поздрав до младите” се оформи и прерасна во фестивал со силна музичка програма стигнувајќи до дефиниција за добар провод“ – „Здраво Млади!“ Во друштво на Stephan кој дента пристигна директно од Берлин за #6 издание на „Здраво Млади“. Инаку, Stephan e германски фотограф кој се бави со аналогна фотографија и пристигна со 23 испечатени и врамени аналогни фотографии што тој ги има сликнато на Здраво Млади #2014! Kоја коинциденција, м?

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   
  •   

Leave a Reply