Филип: Од секогаш ми биле интересни оние фотки со девојки во долна облека а не сум комуникативен човек за да наоѓам девојки, модели, па да правам такви слики, туку интимно го доживувам тој момент. И со Марија ми се погоди бидејќи е слободна на таа тема и прави дела со голотија, ми се отвори тој момент да можам да правам така, поинтимни слики.

„Не сакам да заборавам од каде потекнувам. Ме примија на мастер поради мојата теза, правам компарација меѓу општеството од кое јас доаѓам, каква е уметноста тука и во тоа општество таму. Јас не можам да избегам од своите корени. Сакам да се борам за феминизмот и сите тие работи на кои ме има научено Холандија и веројатно немало да се развијам на истиот начин доколку останев тука, но пробувам да си го задржам својот идентитет. Не затоа што сум патриот, туку затоа што немало да бидам тоа што сум без мојот крај. Не сакам да се изгубам премногу во тој западен mindset. Сакам да останам автентична.“ – Марија. 

„Мене„Скопје“ ми е тоа што можам да излезам буквално со никој да не се договорам и за 15 минути да се најдам во друштво и да седнам негде. Ако треба да одберам една работа што генерално ми го прави Скопје, „Скопје“, мислам дека е тоа. И кога се живна пак чаршија, мене ми беше доживљај што можам баш таму, со никој да не се договорам, да излезам, да седнам во „Менада“ и за 20 минути ќе ми дојдат три различни друштва и ќе си пројдам баш најбоље у свет.
Мислам дека воглавно Скопје го сочинуваат луѓето. Не викам дека Париз не го прави архитектурата или не знам што ама ако ги смениш луѓето во Париз, тој нема да биде Париз. Берлин нема да биде Берлин. Едноставно луѓето се голем дел од тоа што го „прави“ градот.“ – Филип.

Култура, паралела, став, прогресивност и критика со она неверојатно чувство на „дома” што лебди во воздухот низ целава прича – „тука“. Споменик за Скопје на неконвенционална локација, random влез на зграда уз пут на дожд, на Кеј и старото добро МКЦ.

„Скопје – Холандија“, љубов и уметност, феминизам и перформанс во трк. Препознатлив звук со ендемични „lyrics“ на легендарен младински скопски бенд. – Фантастични ликови, продолжете да инспирирате, „Скопје се носи“ е, и ќе биде, ваш лојален фан.

Spread the love
  • 50
  •  
  •  
  •   
  •   
  •   

Leave a Reply