Ќе почнам со приказна поврзана со нејзиното име: „Во еден паб во Америка каде што работев имаше трио музичари кои свиреа бразилска боса нова. Морав да се сретнам со еден од членовите, постар човек во неговите 70-ти, кој беше заинтригиран од моето име. Му реков дека доаѓа од коренот ‘душа’ и му објаснив што значи. Фасциниран, тој ми кажа дека неговиот прв бенд се викал ‘Con Alma’ (со душата) по џез-стандардот и се пошегува сега да се нарекуваат себеси ‘Con Dusha’“. И навистина, се чини дека Душица прави сè – со душа. Несомнено, тука се вбројува и негувањето на нејзиниот индивидуален стил, кој ги канализира 50тите, 60тите и раните 70ти. Едноставно, не почувствував дека некогаш таа и била поинаква. Како да е родена со тој вајб, беспрекорно го носи на себе. Ретро духот е оживеан, ослободен од слепо следење на модните тенденции, проткаен со одмерени кроеви, цветни и сонливи фустани и принтови, глатки контури и женствена нишка.

„Ме води мислата да им пристапувам на сите животни предизвици со отворен ум; да им се предадам комплетно на работите, идеите, луѓето кои ме исполнуваат и да не престанам да си го очудувам секојдневието. Да продолжам да сонувам, да сум присутна, свесна“. – ќе рече таа.

„Тоа многу убаво го има сумирано Силвија Плат во својот дневник: ‘I want to meet and know and love people with that intense rapport, transient and elusive as it may be, which i have felt so strongly on so many separate instances: i want to condition myself to hear, and not just listen; to see, and not just look, to communicate, and not just talk; to feel, and not just touch’“.

Повеќе за неа, за уникатниот спој од минати сеќавања и идни соништа во галеријата и текстот подолу.

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   
  •   

Leave a Reply